Voetbalclubs Stichtse Vecht protesteren tegen gemeentebeleid

Breukelen – Negen voetbalverenigingen in Stichtse Vecht protesteerden gisteravond voor raadhuis in Breukelen. Ze zijn het niet eens met het harmonisatiebeleid van de gemeente. Gesprekken met de gemeente lopen vooralsnog op niets uit volgens de clubs.

Met een groot spandoek protesteerden de voetbalverenigingen DOB, VV Maarssen, DWSM, OSM’75, VIOD, SV Loenen, FC Breukelen, NiTA en VV Kockengen voor de ingang van raadhuis Boom en Bosch in Breukelen. Daar vond gister een commissievergadering plaats waar een motie van GroenLinks werd behandeld. De motie ging over het achterstallig onderhoud op de sportverenigingen.

Sport-wethouder Veneklaas (CDA) stond de verenigingen buiten te woord. Zij gaf aan graag in gesprek te blijven met de verenigingen. Maar de verenigingen voelen zich al jaren niet gehoord.

Langlopend dossier

Al sinds 2015 wordt er tussen de clubs en de gemeente gesteggeld over nieuw beleid. De bedoeling van dat nieuwe beleid is dat sportclubs in Stichtse Vecht de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de buitenvelden van de gemeente gaan overnemen. Daarnaast moeten de clubs bij vervanging van een veld twee derde van de kosten betalen, waar dit voor een aantal clubs voorheen een derde was. Dat kunnen de clubs naar eigen zeggen financieel niet aan. Vooral kleine clubs zouden het moeten ontgelden. De verenigingen zijn daarom tegen het voorstel van de gemeente.

Ondertussen wordt er volgens de verenigingen niets gedaan aan het achterstallige onderhoud. Daar poogde de motie van GroenLinks, Samen Stichtse Vecht, Streekbelangen en de PVV verandering in te brengen. De partijen wilden middels de motie dat het college het achterstallig onderhoud van de sportvelden per direct oppakt.

Terug bij af

De gemeenteraad discussieert al enige tijd over het dossier en komt maar geen steek verder. GroenLinks wilde daarom met de motie vaart achter het noodzakelijke onderhoud zetten. “Er moet nu wel wat gebeuren,” aldus Albert Gemke, raadslid en fractievoorzitter namens GroenLinks.

Volgens wethouder Veneklaas gaat het echter niet om het uitvoeren van achterstallig onderhoud, maar om het vervangen van een aantal velden. En zo zegt de wethouder: “We kunnen de velden niet vervangen en overdragen aan de verenigingen zonder dat daar beleid achter zit.” Eerst moet er dus consensus worden bereikt over het beleid.

Een groot deel van de politieke partijen wilde daarom het voorstel van het college in zijn totaliteit terug op tafel hebben. Een voorstel dat al twee keer eerder is afgewezen. Begin november wordt er voor de derde keer gesproken over het beleid in de commissie.

De verenigingen zijn daar niet blij mee. “Dan zijn we weer twee maanden verder. De urgentie leeft niet bij de raad, helaas,” zei Kees Neervoort, vertegenwoordiger namens de negen voetbalverenigingen. Volgens hem neemt de frustratie bij de clubs intussen alleen maar verder toe.