Vogelvrij - aflevering 3: Vuil spel

RTV Stichtse Vecht en RTV Utrecht duiken in het mysterie van Sjoerd Swane, de gevlogen wethouder. Luister nu naar aflevering 3: Vuil spel.

Waarom duurde het zo’n 23 jaar tot oud-politicus Sjoerd Swane tegen de lamp liep? Hoe kon hij zo goed gedijen in de gemeente Maarssen, nu Stichtse Vecht? Na Swane’s vertrek is het allesbehalve rustig gebleven in de gemeenteraad, die wordt geplaagd door ruzies, opmerkelijke incidenten en bedreigingen. Maar niet iedereen wil ons hierover te woord staan.

We nodigden de partijen Lokaal Liberaal, VVD, CDA, ChristenUnie-SGP, PvdA, GroenLinks, Streekbelangen en de kandidaat-partij D66 uit. Alleen die laatste vier partijen zijn op onze uitnodiging voor een gesprek ingegaan, de twee grootste collegepartijen niet. Ook huidig burgemeester Ap Reinders wil geen interview geven over integriteit, besturen en raadswerk.

De woordvoerder van Frank van Liempdt (lijsttrekker van Lokaal Liberaal) laat weten dat de wethouder geen behoefte voelt om hieraan deel te nemen. Wij hebben ook wethouder Maarten van Dijk (PvdA) uitgenodigd. Hij gaat niet op onze uitnodiging in. Dat geldt ook voor het CDA en ChristenUnie/SGP.

Met de VVD fractie en het partijbestuur hebben wij meerdere keren contact gehad. Ook zij willen geen interview geven.

De volgende aflevering is vanaf vrijdag 11 maart te beluisteren op deze site of via Apple Podcasts en Spotify.