Vrijdag 22 juli: marktconcert door Ad van Pelt

Ad van Pelt is de organist van het Bätz-orgel in de Petruskerk te Woerden. Hij speelt vrijdag 22 juli het marktconcert op het Bätz-orgel in de Pieterskerk te Breukelen.

Op het grote orgel in Woerden heeft organist Van Pelt twee klavieren en pedaal, alle drie uitgerust met een volwaardige set pijpen (registers). Voor de duur van het concert in Breukelen verruilt hij het grote orgel voor een klein orgel. Een orgel dat van huis uit maar één klavier heeft, en een pedaal zonder eigen pijpen.

Het Bätz-orgel in de Pieterskerk werd gebouwd in 1787 met het doel de gemeentezang stevig te begeleiden. Er is wel een tweede klavier, maar dat heeft slechts drie zachte registers: het kan geen krachtig tegenspel bieden aan het eerste klavier. Het werd een eeuw na de bouw van het orgel toegevoegd, om het orgel bij de tijd te brengen. Zachte tussenspelen tussen de gezongen psalmregels waren in de mode en dat kon nu ook in Breukelen. Een concert op dit speciale orgel vraagt dus van de organist bijzondere zorg bij het samenstellen van het programma. 

Voor dit concert heeft Ad van Pelt zeven composities gekozen uit religieuze muziek van ruim vier eeuwen, van de vroege barok via de romantiek tot in deze tijd. Hij begint met twee bewerkingen over de betekenis van de doop van Jezus in de Jordaan, van Buxtehude en Pachelbel, gevolgd door een lofzang geschreven door Bach: Alleen aan God de eer. Dan volgt een gebed om bijstand, van Bachs leerling Krebs.

De vijfde en zesde compositie, respectievelijk van Lefébure-Wély en Brahms, zijn romantisch getint; zij voeren ons naar het hart van de Christelijke eredienst: muziek voor de communie, de gemeenschap met God. Na een lichtvoetig werk van onze tijdgenoot Margreeth de Jong over een vlinder ('Der Schmetterling'), dat wondermooie maar kwetsbare schepsel, besluit Ad van Pelt het concert met twee recente werken van dezelfde componiste, bewerkingen van 'Christus onze Heer, verrees' (2018), en 'Dankt, dankt nu allen God' [2021].

Uitvoerend musicus Ad van Pelt (1960) studeerde orgel, improvisatie en Protestantse Kerkmuziek in Utrecht (1968), waar hij ook zijn doctoraal musicologie behaalde (1987). Sinds 1990 is hij organist van het Johann Heinrich Hartmann Bätz-orgel (1768) van de Petruskerk te Woerden.

Pieterskerk, Straatweg 59. Aanvang concert 12.45 uur; vrije toegang, gift welkom. Programmaboekjes met korte uitleg liggen klaar in de kerk.