Vrijdag 23 juli: Sweelinck-marktconcert in de Pieterskerk

Diederik Bos speelt het vierde marktconcert van dit seizoen in de Pieterskerk te Breukelen. Het is geheel gewijd aan Sweelinck, de wereldberoemde renaissance-componist en toetsenist uit Amsterdam, 400 jaar geleden overleden.


Er staan drie prachtige werken van Sweelinck op het programma: de buitengewoon vreugdevolle Psalm 116, de rustige, bezonnen Pavane Lachrymae en de geniale, inventieve Fantasia Contraria.


We horen eerst vier variaties van Sweelinck op de melodie van Psalm 116, de psalm waarnaar het sierlint onder aan het front van het Bätz-orgel verwijst: Looft God uit liefde en dankbaarheid.  


Voor de Pavane Lachrymae werd Sweelinck geïnspireerd door een pavane [een langzame, statige dans]  van zijn Engelse tijdgenoot John Dowland.  De lachrymae zijn tranen: hier een reeks dalende tonen. Dowland schreef later bij zijn pavane een liedtekst: ‘Flow my tears’. De muziek werd in heel Europa door musici in hun repertoire opgenomen, en in eigen bewerkingen gevarieerd. Tijdgenoot Sweelinck deed dat ook: hij nam drie variaties van Dowland zelf, en versierde die. En bij iedere bewerkte variatie maakte hij een nog weer een andere versie.  Zo klinken er op dit concert zes briljante variaties van Sweelinck op de Pavane Lachrymae van Dowland.


Het laatste stuk, de Fantasia Contraria is een vrij stuk, een fantasie voor toetsinstrument, met de aanduiding: ‘contraria’.  ’Tegengesteld’ dus. Ieder stem in dit stuk heeft een tegenstem: gaat de eerste stem omhoog, dan daalt de tegenstem; maakt de ene stem een sprong de ene kant op, dan gaat de andere stem naar de de andere kant. En het blijft fantastisch klinken! Sweelinck laat hier zien wat hij in huis heeft aan virtuoze vakbeheersing en geniale creativiteit. En verschaft zodoende speelvreugde en luistergenot.


Het concert begint vrijdag 23 juli om 12.45 uur; het is vrij toegankelijk; er is wel een collecte na afloop.