We Sluiten de Linies - De Hollandse Waterlinie uitgelicht

Kom op zaterdagavond 15 oktober naar Fort Nieuwersluis; dé plek waar de Hollandse Waterlinies en de Koude Oorlog elkaar ontmoetten. Maak tijdens We Sluiten de Linies kennis met deze unieke historische plek. Proef de sfeer van vroeger, luister naar verhalen en geniet van de prachtigste lichtprojecties.


Het evenement is onderdeel van We Sluiten de Linies. Daarbij wordt de Hollandse Waterlinies op 14, 15, 21 en 22 oktober letterlijk in de schijnwerpers gezet van 19.00 tot 22.00 uur. Vier avonden zijn forten, vestingsteden, sluizen en andere waterwerken het toneel van mooie verhalen, verrassende optredens én spectaculaire lichtprojecties.

Het fort toen en nu

Wist je dat Fort Nieuwersluis tijdens de Koude Oorlog een commandopost van de Bescherming Burgerbevolking was? Tijdens We Sluiten de Linies kun je je verdiepen in dit unieke stukje geschiedenis door de tentoonstelling in het fort te bekijken. Na jezelf te hebben ondergedompeld in de geschiedenis brengen de gidsen van Natuurmonumenten en experts van het Waterschap Amstel, Gooi & Vecht je weer terug in het heden: welke dieren en planten vind je rond het fort? En hoe werkt de waterhuishouding in dit gebied? De mooiste verhalen over de Hollandse Waterlinies, gebracht door een verhalenverteller, maken je bezoek compleet.

UNESCO Werelderfgoed

We Sluiten de Linies is een unieke manier om kennis te maken met de Stelling van Amsterdam -al ruim 25 jaar UNESCO Werelderfgoed- en de Nieuwe Hollandse Waterlinie die in 2021 door UNESCO aan de werelderfgoedlijst is toegevoegd. Gezamenlijk staan zij bekend als de Hollandse Waterlinies. Decennialang beschermen deze linies het westen van Nederland tegen vijandelijke troepen. In tijden van oorlog kon men grote stukken land onder water zetten waarmee twee vliegen in één klap werden geslagen: het land was onbegaanbaar voor soldaten, paarden en voertuigen en te ondiep voor boten om doorheen te varen. 

Podcast Geheim Water

In opmaat naar het evenement is de 8D- podcastserie ’Geheim Water’ te beluisteren. Een tiendelige serie waarin het boeiende en urgente verhaal van de waterschappen en hun waterwerken in het verleden, heden en toekomst van de Hollandse Waterlinies wordt verteld. We Sluiten de Linies is een samenwerking tussen vijf waterschappen, Rijkswaterstaat en de Hollandse Waterlinies en vindt plaats op 14, 15, 21 en 22 oktober van 19.00 tot 22.00 uur. Kijk voor het volledige programma op www.wesluitendelinies.nl