'We zitten in een denkstand terwijl we de winter ingaan'

Ook in de gemeente Stichtse Vecht worden veel bewoners getroffen door de hoge energieprijzen. De politiek werd in een informatieve commissie vorige week bijgepraat  over de plannen om de energiearmoede die in de gemeente heerst tegen te gaan. Wethouder Dick Polman geeft aan druk bezig te zijn met de plannen.

Door de forse stijging van de energieprijzen komen veel inwoners van de Stichtse Vecht in een energiearmoede terecht. Na signalering van de gemeente hebben verschillende vergaderingen plaatsgevonden. Zo ook dinsdag 22 november in een informatieve commissie. De politiek werd bijgepraat over de huidige stand van zaken. Zo is er een energietoeslag van €1300 vanuit het Rijk aangeboden voor de minima. De gemeente gaat, samen met verschillende organisaties, bewoners helpen met het verduurzamen van woningen. Hierover wordt echter nog steeds vergaderd. Tot die tijd kampen veel inwoners met een tweestrijd tussen de verwarming uit laten, of toch aanzetten maar de rekeningen niet kunnen betalen. Wel worden er al acties ondernomen bij inwoners, onder andere via wooncorporaties en stichting duurzame vecht.

Ook de cultuurbranche en sportverenigingen hebben het zwaar. Zo moet Buitenplaats Doornburgh in januari haar deuren tijdelijk sluiten. Voor deze verenigingen en organisaties is het nog onduidelijk wat het rijk gaat doen, aldus wethouder Dick Polman. ‘We hebben te maken met een probleem dat iedereen voelt, helaas.’

Interview met raadslid Jeddouai van de PvdA

Na afloop van de vergadering had student Matthew Cumpson een interview met raadslid Sophia Jeddouai. PvdA roept ook op gebied van energiearmoede op om inkomenspolitiek toe te passen. De partij heeft daarvoor eerder een aantal moties ingediend die het niet hebben gered: ‘We zitten in een denkstand terwijl we de winter ingaan.’ Volgens Jeddaoui lopen we in Stichtse Vecht achter op de ontwikkelingen in andere gemeenten zoals gemeente Utrecht: ‘Kunnen we mensen wel helpen als ze in de kou zitten?' De gemeente zet in op informatieverstrekking en mensen naar het juiste loket te wijzen. Jeddaoui daarover: ‘We zijn nog steeds aan het praten. Er is nog niks getekend. Dat is zorgelijk.’ Een eerder voorstel van de linkerflank om de inkomensgrens voor energietoeslag te verhogen werd niet gesteund door een meerderheid van de raad.