Werkbezoek aan Brooklyn voor vervolgstappen vriendschapsband

In het kader van de vriendschapsband Breukelen-Brooklyn is door de Stichting BrooklynBridgeBreukelen een nieuw werkbezoek aan Brooklyn gebracht, om de vervolgstappen voor de komende periode nader te bespreken. De plannen werden in eerste instantie afgestemd met de Brooklyn Borough President, de enthousiaste bestuurder Antonio Reynoso.

Met hem en zijn team werd besproken dat het verhaal over de Nederlandse wortels van Brooklyn stevig mag worden neergezet en dat het nodig is om het publiek actief te informeren over de relevantie van deze vroege geschiedenis. Er wordt daarom gekeken naar de mogelijkheden van een onderwijsproject, gericht op de jeugd van zowel Breukelen als Brooklyn.

Met de directie van het Center for Brooklyn History, voorheen de Brooklyn Historical Society en tegenwoordig onderdeel van de Brooklyn Public Library, werd de bestaande samenwerking verder uitgebreid in de richting van een concreet onderwijsprogramma. Zowel het bestaande curriculum als de inhoud van de recente documentaire 'Leven in BRKLN' zijn een stevige basis om de schooljeugd om eigentijdse wijze in contact te brengen met de Nederlandse oorsprong van Brooklyn en de waarde van interculturele vriendschap.

Ook met de nieuwe consul-generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in New York, Ahmed Dadou, werd de actuele stand van zaken verkend en zijn aanvullende ambities besproken. Het consulaat bekleedt een strategische positie bij het versterken van Nederlands-Amerikaanse betrekkingen en zal de komende jaren op diverse terreinen de agenda bepalen en voortbouwen op eerdere inspanningen.

Het werkbezoek aan Brooklyn bood daarnaast mogelijkheden om de samenwerking met diverse partijen verder te versterken. Zo gingen Bram en Wessel Donkers een dag 'on tour' met de bekende rapper Masta Ace, die niet alleen zijn geboortegrond in Brownsville wilde laten zien, maar ook de fameuze Breukelen Houses, een wijk met sociale woningbouw, toonde. Masta Ace ook over de concrete voorbereidingen rond zijn musical 'The Falling Season', over opgroeien in Brooklyn.

Diverse Brooklynites die in de recente documentaire 'Leven in BRKLN' een rol spelen, werden tijdens dit werkbezoek bezocht. Zo gingen gingen de in Brooklyn woonachtige Ute en Zoë mee naar een wedstrijd van de Brooklyn Cyclones op Coney Island en werd samen met de Brooklyn Borough Historian, Ron Schweiger (die een onovertroffen bijdrage leverde aan de research voor het tv-programma) de Flatlands Dutch Reformed Church - de kerk van New Amersfort - ter plekke aan een inspectie onderworpen.

Er was ook nog tijd voor aanvullende bezoeken, zoals aan de nieuwe muurschildering die door de Nederlandse kunstenaar Tymon de Laat werd aangebracht bij de Bushwick Collective, met steun van Dutch Culture USA. Ook het daar vlakbij gesitueerde Van der Ende - Onderdonk House kon worden opgenomen in het programma.