Winkeliers boos over strenge boa's Stichtse Vecht: 'Heus geen 5 mensen voor de deur'

Waarom is Stichtse Vecht ineens zo streng tegen winkeliers in onder meer Breukelen en Maarssen? Een inzet van handhavers vorige week is bij ondernemers en raadsleden in het verkeerde keelgat geschoten. "Heeft de gemeente het al met ze over alternatieven gehad?"

Boa's van de gemeente waarschuwden zogenoemde 'niet-essentiële' winkeliers vorige week dat het in Stichtse Vecht niet de bedoeling is dat er buiten hun winkels rekken of stellingen met koopwaar worden opgesteld. Het zou bezoekers aanleiding geven om toch even stil te staan bij de zaken die vanwege de coronaregels gesloten moeten blijven. Alleen 'click & collect' is toegestaan

Lege winkelstraat

Mirjam de Boer van Bon Bini Fashion & Accessoires in Breukelen zag donderdag een lege winkelstraat toen ze bij haar zaak kwam. Navraag leerde dat boa's bij andere winkels hadden gezegd dat er geen uitstalling buiten mogen staan. Ze begrijpt er weinig van. "Het is normaal in januari al niet zo druk, en nu met de lockdown al helemaal niet. Er stonden heus geen vijf mensen tegelijk bij een rek of zo."

Markt tegenover de winkel

Voor Bon Bini is het sinds de coronacrisis feitelijk al de derde winter- en voorjaarscollectie op rij die maar ten dele wordt verkocht. Wat Den Boer daarbij verbaast is dat op de weekmarkt recht tegenover haar winkel wel kleding mag worden uitgestald."Ik gun die verkoopster ook haar omzet en ze heeft heel lief aangeboden dat ik op vrijdag als er markt is bij haar wel een rekje met kleding mag neerzetten", zegt Den Boer. "Maar daar zijn andere ondernemers natuurlijk niet mee geholpen.

Raadsvragen

Den Boer is niet de enige die vraagtekens plaatst bij de instructies van de handhavers. Politieke partij Samen Stichtse Vecht heeft raadsvragen ingediend, nadat fractievoorzitter Riëtte Habes meerdere boze winkeliers had gesproken. Ook de grootste coalitiepartij Lokaal Liberaal is niet te spreken over de manier waarop de winkeliers vorige week op hun gedrag werden gewezen. De politieke partij schreef een open brief naar burgemeester en wethouders en benadrukt dat de veiligheid helemaal niet in het geding is geweest. Vorig jaar schoten gemeenteraadsleden van Stichtse Vecht al eens uit hun slof over een serie boetes voor horecaondernemers. Een aantal zaken had tijdens de lockdown van april een 'Wijn- en spijswandeling' georganiseerd. Voor burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht een inhoudelijke reactie geeft laat hij eerst uitzoeken hoe de boa's vorige week te werk zijn gegaan, aldus een woordvoerder van de gemeente tegen RTV Utrecht.

Voor het volledige artikel verwijzen wij u graag naar de website van RTV Utrecht.