Zorgrobots slimmer dan de mens?

Wordt robot Jan zo slim dat hij ons, de mens, slimmer af is? Gaat de robot zichzelf zo vormen dat wij als mens geen macht meer hebben dit tegen te gaan. De robot die zich door kunstmatige intelligentie steeds verder ontwikkelt . Op 30 oktober praten filosoof en schrijver Hans Schnitzler, en expert digitale ethiek Jochem de Groot over de steeds slimmere robot.  Deze Artist Talk wordt gehouden in buitenplaats Doornburgh en start om 17.00u

Op zaterdag 30 oktober duiken we dieper in de geestelijke wereld van robots en digitalisering. Een thema dat ook wordt onderzocht in de tentoonstelling Robots in Captivity van kunstenaar Bram Ellens. Want zoals te zien is in de tentoonstelling, wanneer je robots op menselijke eigenschappen en intelligentie baseert, en ook als menselijk (of dierlijk) gaat behandelen, ontstaat er een spanningsveld. Wie heeft de regie, en wat wordt er met die regie gedaan.

Zo kun je je afvragen of het hebben van zorgrobots, zoals Bassie wel wenselijk is. En wat als kunstmatige intelligentie steeds slimmer en slimmer wordt, en ons uiteindelijk te slim af zal zijn. Zoals de robot Jan die door zijn interactie met bezoekers in de tentoonstelling zijn kennis vergroot, met als doel uiteindelijk zichzelf te 'bevrijden'.

Hans Schnitzler is filosoof, publicist en columnist bij Follow the Money. In zijn werk staat de invloed van de digitalisering op onze alledaagse leefwereld centraal. In 2015 kwam zijn boek ‘Het digitale proletariaat’ uit. In oktober verschijnt zijn boek ‘Wij nihilisten – een zoektocht naar de geest van digitalisering’.

Jochem de Groot is expert op het snijvlak van ethiek, technologie en public affairs en werkte in de politiek, voor de overheid en in de private sector. Hij heeft bijzondere aandacht voor de (inter)nationale beleidsontwikkelingen in de digitale ruimte, zoals rond privacyvraagstukken, digitale infrastructuur, de digitalisering van de zorg en de ethiek rondom kunstmatige intelligentie.

Meld je aan voor de talk via www.buitenplaatsdoornburgh.nl.

Datum: 30 oktober
Tijd: 17:00

Vooraf aan de Artist Talk kun je met je ticket de tentoonstelling Robots in Captivity bezoeken.


Meer nieuws