Vogelvrij

Vogelvrij

Sjoerd Swane, een machtig politicus uit Maarssen die daar jaren geleden alle touwtjes in handen had en machtsmisbruik niet schuwde. Hij verdween spoorloos, nadat hij in 2011 werd veroordeeld voor fraude en corruptie. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart duiken RTV Stichtse Vecht en RTV Utrecht nog één keer in het mysterie van de gevlogen wethouder. Luister vanaf 5 maart naar de podcast Vogelvrij.

Meer informatie of de afleveringen beluisteren? Ga dan naar deze pagina.

Aflevering 1: Vele gezichten

Wie is Sjoerd Swane? Journalisten Lisa Dekker en Jiri Glaap ontdekken in het gemeentelijk archief dat Swane niet warm wordt onthaald in de gemeente Maarssen. Burgemeester Ed d'Hondt is ook op zijn hoede. Later in Swane's politieke carrière ervaart de familie Hofland aan den lijve hoe hij zijn macht laat gelden. In het Brabantse Vught bezoeken Lisa en Jiri een mysterieus landhuis.

Beluister hier.

Aflevering 2: De zaak Matterhorn

Hoe liep Swane tegen de lamp? Lisa en Jiri krijgen een privé-archief in handen, vol bewijsstukken en correspondentie van een anonieme groep inwoners van Maarssen. Zij proberen aan te tonen dat Sjoerd Swane zich bezighoudt met vuile zaakjes. De FIOD en het Openbaar Ministerie krijgen ook lucht van de omstreden wethouder. Zij vertellen hoe ze Swane op het spoor kwamen en hoe hij belastend bewijs zou verduisteren.

Beluister hier.

Aflevering 3: Vuil spel

Waarom duurde het zo’n 23 jaar tot Swane tegen de lamp liep? Hoe kon hij zo goed gedijen in de gemeente Maarssen, nu Stichtse Vecht? Na Swanes vertrek is het allesbehalve rustig gebleven in de gemeenteraad, die wordt geplaagd door ruzies, opmerkelijke incidenten en zelfs een bedreiging. Maar niet iedereen wil ons hierover te woord staan.

We nodigden de partijen Lokaal Liberaal, VVD, CDA, ChristenUnie-SGP, PvdA, GroenLinks, Streekbelangen en de kandidaat-partij D66 uit. Alleen die laatste vier partijen zijn op onze uitnodiging voor een gesprek ingegaan, de twee grootste collegepartijen niet. Ook huidig burgemeester Ap Reinders wil geen interview geven over integriteit, besturen en raadswerk.

Beluister hier.

Aflevering 4: Op zoek naar Sjoerd

Wie weet er meer dan hij of zij zegt? In de voorlopig laatste aflevering proberen Lisa en Jiri na te gaan waar Sjoerd Swane is, maar stuiten daarbij op moeilijkheden. Lisa en Jiri spreken familieleden en krijgen inzicht in de familiegeschiedenis van Swane. De journalisten ontdekken ook de identiteit van een van de anonieme briefschrijvers, die Swane al die jaren probeerden te ontmaskeren.

Beluister hier.

Tips

Heb jij Sjoerd Swane na 2011 nog gezien of heb jij concrete aanwijzingen over zijn huidige verblijfsplaats? Mail ons dan op vogelvrij@rtvutrecht.nl Wellicht helpt jouw tip ons om nog dichterbij Swane te komen.